Dekada wymówek: Czas, aby UE przestała milczeć w sprawie jej zaangażowania w “wojnę z terroryzmem” – Amnesty International

(Bruksela/Warszawa, 7 września 2011) Podczas gdy świat przygotowuje się do upamiętnienia dziesiątej rocznicy ataków z 11 września na Stany Zjednoczone, Amnesty International wzywa kraje Unii Europejskiej do przyznania, że w trakcie działań prowadzonych w ramach ?wojny z terroryzmem? łamane były prawa człowieka.

– Na całym świecie ludzie będą obchodzić tę smutną rocznicę, mając w pamięci śmierć tysięcy niewinnych osób zamordowanych w ataku terrorystycznym. Jednak ofiary były nie tylko w Nowym Jorku, Waszyngtonie czy Shanksville, były także w Bagdadzie, Madrycie, Londynie i Karaczi. Upamiętniając tragedię z dnia 9/11 musimy mieć również na uwadze, że w odpowiedzi na tą zbrodnię rządy państw europejskich dopuściły się łamania praw człowieka na szeroką skalę-, powiedział Nicolas Beger, Dyrektor biura ds. Unii Europejskiej Amnesty International.

– Unia Europejska jest dumna z faktu, że nie przystąpiła do -wojny z terroryzmem- ogłoszonej przez Stany Zjednoczone w odpowiedzi na 9/11, ale postanowiła zwalczać terroryzm zgodnie z obowiązującym prawem i poszanowaniem praw człowieka. Prawda jest jednak taka, że kraje członkowskie były mocno zaangażowane w program tortur, nielegalnych transferów i tajnych więzień CIA. Prowadzone na poziomie krajowym śledztwa w tej sprawie rozczarowały, a świadomość bezkarności przeważa we wszystkich krajach członkowskich. Nawet teraz, dekadę później, Unia Europejska wciąż milczy.

Amnesty International docenia, że Polska jako jedyne państwo w UE prowadzi śledztwo w sprawie prawdopodobnego istnienia tajnego więzienia CIA. Dwóch mężczyzn, Abu Zubajda i Abd al-Rahim al-Nashiri, uzyskało w śledztwie oficjalny status poszkodowanych. [http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/poland-secrecy-rendition-detention-complicity].

Amnesty International wciąż przypomina Unii Europejskiej, że żadne z państw członkowskich, w stosunku do których istnieją podejrzenia o zaangażowanie w program nielegalnych transferów i tajnych więzień CIA, nie przeprowadziło pełnego śledztwa w tej sprawie. Rządy udzielają w tej sprawie raczej wymijających odpowiedzi.

Amnesty International wezwała:

• Prezydencję do uczynienie z polskiego śledztwa przykładu dla pozostałych państw europejskich i zademonstrowania naszego zaangażowania na rzecz poszanowania i ochrony praw człowieka.
  • Komisję Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych Parlamentu Europejskiego (LIBE) do nie przedłużania prac nad raportem Parlamentu z 2007 roku w sprawie zaangażowania państw członkowskich w prowadzony przez Stany Zjednoczone program nielegalnych transferów i tajnych więzień CIA.

Petycję do Premiera Donalda Tuska wzywającą do wyjaśnienia sprawy tajnych więzień CIA na terenie Polski można podpisać tutaj: https://amnesty.org.pl/petycja/wiezieniacia/index.php

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy