DOBRE WIADOMOŚCI: Syryjski aktywista uwolniony – Amnesty International

DOBRE WIADOMOŚCI: Syryjski aktywista uwolniony

Aktywista opozycyjny, Georges Moubayed, został uwolniony pod koniec stycznia 2012. Był przetrzymywany przez uzbrojony oddział związany z siłami rządowymi.

Georges-MoubayedGeorges Moubayed, 62-letni jubiler, został uprowadzony po wyjściu z domu w Jaramana, dzielnicy Damaszku, 10 stycznia 2012. Miejsce jego uwięzienia nie było znane, a 12 stycznia rodzina odebrała telefon z informacją, że został on postrzelony w nogę. Za jego uwolnienie porywacze zarządali okupu wysokości blisko $500,000. Został uwolniony w ostatnich dniach stycznia 2012. W chwili obecnej nie są dostępne inne informacje dotyczące jego uwolnienia.

Od marca 2011 siły bezpieczeństwa oraz pro-rządowe gangi zwane ‘shabiha’ zatrzymały tysiące demonstrantów i opozycjonistów.

Tortury i inne formy okrutnego traktowania są na porządku dziennym, a liczba potwierdzonych zgonów aresztowanych przekroczyła 270 osób.

Dziękujemy wszystkim osobom, które wzięły udział w pilnej akcji na rzecz Georgea Moubayeda. W tej chwili nie są konieczne dalsze działania w jego sprawie.

Więcej o historii Georgea Moubayeda: PILNA AKCJA:Uprowadzony syryjski aktywista narażony na tortury

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji