DOBRE WIADOMOŚCI: Syryjski aktywista uwolniony – Amnesty International

DOBRE WIADOMOŚCI: Syryjski aktywista uwolniony

Aktywista opozycyjny, Georges Moubayed, został uwolniony pod koniec stycznia 2012. Był przetrzymywany przez uzbrojony oddział związany z siłami rządowymi.

Georges-MoubayedGeorges Moubayed, 62-letni jubiler, został uprowadzony po wyjściu z domu w Jaramana, dzielnicy Damaszku, 10 stycznia 2012. Miejsce jego uwięzienia nie było znane, a 12 stycznia rodzina odebrała telefon z informacją, że został on postrzelony w nogę. Za jego uwolnienie porywacze zarządali okupu wysokości blisko $500,000. Został uwolniony w ostatnich dniach stycznia 2012. W chwili obecnej nie są dostępne inne informacje dotyczące jego uwolnienia.

Od marca 2011 siły bezpieczeństwa oraz pro-rządowe gangi zwane ‘shabiha’ zatrzymały tysiące demonstrantów i opozycjonistów.

Tortury i inne formy okrutnego traktowania są na porządku dziennym, a liczba potwierdzonych zgonów aresztowanych przekroczyła 270 osób.

Dziękujemy wszystkim osobom, które wzięły udział w pilnej akcji na rzecz Georgea Moubayeda. W tej chwili nie są konieczne dalsze działania w jego sprawie.

Więcej o historii Georgea Moubayeda: PILNA AKCJA:Uprowadzony syryjski aktywista narażony na tortury

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć