Komitet Praw Człowieka ONZ o sytuacji praw człowieka w Polsce

4 listopada 2016 r. Komitet Praw Człowieka ONZ opublikował zalecenia po rozpatrzeniu VII Sprawozdania okresowego Polski z realizacji postanowień Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych.

Komitet Praw Człowieka, złożony z 18 niezależnych ekspertów międzynarodowych o uznanej kompetencji w dziedzinie praw człowieka, to organ kontrolny powołany na mocy art. 18 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych, którego celem jest monitorowanie realizacji postanowień Paktu i jego dwóch protokołów fakultatywnych we wszystkich państwach -stronach Paktu.

Komitet Praw Człowieka ONZ rekomenduje między innymi:

• zapewnienie odpowiednich zasobów urzędu Rzecznika Praw Obywatelskich, będących gwarancją efektywnego i niezależnego wykonywania mandatu;
  • ochronę integralności oraz niezależności Trybunału Konstytucyjnego i jego sędziów oraz opublikowanie i realizację wszystkich orzeczeń Trybunału;
  • wprowadzenie zmian w ustawie antyterrorystycznej przyjętej w 2016 r., która zawiera zbyt szeroką definicję terroryzmu i ogranicza realizację praw zawartych w Pakcie;
  • w stosunku do osób ubiegających się o ochronę międzynarodową – zapewnienie ochrony przed dyskryminacją oraz ograniczanie detencji w ośrodkach strzeżonych do przypadków, w których jest ona konieczna;
  • zagwarantowanie niezależności mediom publicznym;
  • wzmocnienie przepisów antydyskryminacyjnych oraz ścigania przestępstw z nienawiści m.in poprzez nowelizację Kodeksu karnego;
  • zapewnienie realnego dostępu do legalnej aborcji oraz edukacji seksualnej i skutecznej antykoncepcji;
  • przeprowadzenie rzetelnego i niezależnego śledztwa w sprawie zaangażowania Polski w program nielegalnych transferów i tajnych więzień CIA w Polsce oraz podanie jego wyników do informacji publicznej w rozsądnym terminie;
  • wzmocnienie kontroli nad postępowaniami wobec sprawców przemocy domowej i zapewnienie jej ofiarom opieki w schroniskach i centrach pomocy w całym kraju;
  • ograniczenie stosowania i długości trwania tymczasowego aresztowania;
  • wprowadzenie do Kodeksu karnego precyzyjnych przepisów dotyczących tortur i pracy przymusowej.

Amnesty International wzywa Rząd Polski do rzetelnego podejścia do kwestii podniesionych przez Komitet oraz do skutecznej realizacji sformułowanych przez niezależnych ekspertów Zaleceń w przedmiocie praw politycznych i obywatelskich.

Organizacja wyraża nadzieję, że Polska będzie respektować zobowiązania międzynarodowe wynikające z członkostwa w Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz z Paktu, a tym samym uzna i wykona Zalecenia Komitetu Praw Człowieka.

————————————

Komitet Praw Człowieka ONZ monitoruje realizację Międzynarodowego Paktu Praw i Obywatelskich i Politycznych przez państwa-strony. Pakt został przyjęty w 1966 r., a w Polska ratyfikowała go w 1977 r. Zgodnie z Art. 91 Konstytucji RP ratyfikowana umowa międzynarodowa stanowi część krajowego porządku prawnego i jest stosowana bezpośrednio.

Amnesty International uczestniczy w procesie sprawozdawczym przed ciałami traktatowymi ONZ, przygotowując raporty alternatywne o sytuacji praw człowieka w państwie poddanym przeglądowi.

W procesie sprawozdawczym przed Komitetem Praw Człowieka, Amnesty International przedłożyła raport alternatywny do sprawozdania rządowego, w którym wieloaspektowo zaprezentowała swoje rekomendacje w zakresie realizacji przez Polskę Międzynarodowego Paktu Praw Politycznych i Obywatelskich. Rekomendacje te w wielu obszarach są zbieżne z zaleceniami Komitetu.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Powstrzymaj niesłuszne zakazywanie zgromadzeń!

Powiązany temat

Trybunał Sprawiedliwości UE potępia polskie prawo, zmuszające sędziów Sądu Najwyższego do wcześniejszego przejścia w stan spoczynku