Niebieska Linia – co warto wiedzieć?

Zawsze gdy sytuacja wymaga zdecydowanej reakcji dzwoń na Policję – 112. Wyraźnie powiedz, że to co się dzieje zagraża życiu i zdrowiu domowników.

Gdy szukasz profesjonalnej porady i życzliwego ucha dzwoń do poradni telefonicznych prowadzonych przez organizacje pozarządowe lub lokalne samorządy. Jest ich wiele w całej Polsce, niektóre działają pod szyldem „Niebieska Linia”.

W dłużej perspektywie będzie potrzebna pomoc bezpośrednia, jak najbliżej Twego miejsca zamieszkania. Warto sprawdzić ofertę lokalnego Ośrodka Pomocy Społecznej – większość z nich ma działy pomocy specjalistycznej, gdzie pracują psychologowie/żki i prawnicy/czki. Dobrym adresem jest także lokalny (najczęściej powiatowy) Ośrodek Interwencji Kryzysowej lub Specjalistyczny Ośrodek Wsparcia dla Ofiar Przemocy w Rodzinie (w skrócie SOW, jest ich w Polsce 37) – udzielają porad, w razie potrzeby mogą zapewnić bezpieczne miejsce schronienia.

W każdej gminie działa Zespół Interdyscyplinarny ds. Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie. Jego siedzibą zwykle jest Ośrodek Pomocy Społecznej. Zespół koordynuje działania różnych instytucji, które mogą być pomocne, w ramach procedury „Niebieskie Karty”. W ramach tej procedury zyskasz opiekę i wizyty dzielnicowego, pomoc psychologiczną, prawną oraz wsparcie dla dzieci. Dane kontaktowe znajdziesz na stronie każdej gminy.

Renata Durda, „Niebieska Linia” Instytutu Psychologii Zdrowia.

Więcej informacji (także adresy lokalnych miejsc pomocy) w wyszukiwarce na stronie www.niebieskalinia.pl

Podejrzewasz, słyszysz, widzisz przemoc? Reaguj! Na stronie naszej kampanii “MOC, nie przemoc” znajdziesz więcej informacji, gdzie znaleźć wsparcie i jak reagować, by pomóc.

Rząd musi chronić przed przemocą!