Nominacje do Pióra Nadziei 2017 – Amnesty International

Nominacje do Pióra Nadziei 2017

Znamy już 4 nominacje do tegorocznej nagrody medialnej Amnesty International.

Nadesłano ponad 20 kandydatur. Spośród nich nominowaliśmy osoby broniące praw człowieka przy użyciu różnych mediów – różnych form tworzenia i rozpowszechniania treści:

• Ludmiła Anannikova – dziennikarka Gazety Wyborczej, reporterka;
  • Paweł Cywiński – współtwórca serwisu i facebookowej strony Uchodźcy.info;
  • redakcja serwisu OKO.press;
  • Paweł Sulik – dziennikarz Radia Tok FM.

Do 25 listopada jury podejmie decyzję komu przypadnie statuetka Pióra Nadziei 2017. W jury zasiądą osoby z Amnesty International, osoby z Rady Programowej Stowarzyszenia, do której należą osoby z różnych NGOsów oraz gość specjalny, dr hab. Jacek Wasilewski.

Uroczyste wręczenie odbędzie się 9 grudnia podczas finału Maratonu Pisania Listów w Faktycznym Domu Kultury w Warszawie.

Od 2015 roku Amnesty International wręcza nagrodę Pióro Nadziei osobom, które swoją pracą w mediach działają na rzecz praw człowieka. Piórem Nadziei Amnesty International chce nagradzać osoby, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej, przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Laureatem nagrody mogą zostać dziennikarze i dziennikarki, ale także osoby pracujące z mediami, np. pisarze i pisarki, blogerzy i blogerki, twórcy kampanii medialnych. Kandydatury do nagrody mogą zgłaszać osoby indywidualne, redakcje, firmy, instytucje i organizacje.

Więcej o nagrodzie>>

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

Kara za wsparcie osoby w potrzebie. Uwagi prawne do sprawy Justyny Wydrzyńskiej