Nowa strona – uchodźcy z Ukrainy w Polsce – Amnesty International

Nowa strona – uchodźcy z Ukrainy w Polsce

Od początku rosyjskiej agresji na Ukrainę Amnesty International monitoruje sytuację uchodźców i uchodźczyń z Ukrainy w Polsce. Raportujemy o wynikach i rekomendujemy rządowi rozwiązania, dzięki którym prawa każdego i każdej, zmuszonej do ucieczki z Ukrainy, będą w Polsce przestrzegane.

Sytuacja, w jakiej znalazły się osoby uciekające z Ukrainy do Polski, jest niezwykle trudna zarówno dla nich samych, jak i dla społeczeństwa przyjmującego. W tym kryzysowym czasie, fundamentalne jest zadbanie, by każdy i każda cieszyła się poszanowaniem swoich praw i wolności.

Powstała nowa strona, na której przez cały rok będziemy publikować wyniki monitoringu Amnesty International w ramach projektu “Uchodźcy z Ukrainy w Polsce”. W pierwszych tygodniach rosyjskiej agresji na Ukrainę, badacze Amnesty raportowali o tym, co dzieje się na granicy polsko-ukraińskiej i w ośrodkach recepcyjnych. W kolejnych miesiącach, monitorowaliśmy trudności z jakimi uchodźcy i uchodźczynie mierzą się w polskich miastach.

Już teraz zachęcamy do zapoznania się z ustaleniami dotyczącymi społeczności Romów i Romek z Ukrainy, których – według różnych szacunków – dotarło do Polski nawet sto tysięcy. Grupa ta doświadcza dyskryminacji i podwójnych standardów w ośrodkach recepcyjnych i punktach pomocowych.

By jak najlepiej zrozumieć sytuację społeczności romskiej z Ukrainy po przyjeździe do Polski, Amnesty International rozmawiała z romskimi uchodźcami i uchodźczyniami, pracownikami i pracowniczkami organizacji pozarządowych, działających na rzecz Romów i Romek, wolontariuszami i wolontariuszkami oraz koordynatorami/koordynatorkami punktów recepcyjnych.

“Cały czas otrzymujemy anonimowe telefony z ośrodków od wolontariuszy, którzy mówią, że te osoby [Romowie] są gorzej traktowani przez innych wolontariuszy. Mówią: lepiej, żebyście ich wzięli, bo tutaj mają przerąbane” – dr Joanna Talewicz, Fundacja w Stronę Dialogu

Zobacz nową stronę “Uchodźcy z Ukrainy w Polsce” >>>

Zdjęcie w nagłówku: Anna Mikulska

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!