PILNA AKCJA: Groźby wobec migrantów w Meksyku

3 maja dwoje migrantów, kobieta i mężczyzna, czekało w kolejce do automatu telefonicznego przed ośrodkiem San Juan Diego w Lechería, w stanie Meksyk, gdy zatrzymał się przy nich pick-up z dwoma nieumundurowanymi mężczyznami w środku. Według zeznań świadków, mężczyźni okazali odznaki policyjne, po czym jeden z nich przystawił migrantowi pistolet do głowy. Zadawał mu pytania osobiste i groził zastrzeleniem, jeśli mężczyzna nie wejdzie do wozu. Migrant uciekł do ośrodka i wzywał towarzyszkę, by zrobiła to samo. Uzbrojeni mężczyźni zawrócili samochód przy wejściu do budynku, dzięki czemu wolontariusz znajdujący się w środku mógł wyjść i spisać numer tablicy rejestracyjnej wozu.
Jeden z mężczyzn znajdujących się w samochodzie zawołał do towarzysza, by porwał kobietę, która schroniła się w sklepie po drugiej stronie ulicy. Mężczyźni odjechali powtarzając groźby i mówiąc, że wrócą po kobietę. Policjanci odpowiedzialni za ochronę schroniska byli nieobecni podczas zdarzenia.
Prosimy o niezwłoczne wysyłanie apeli w języku hiszpańskim lub w języku ojczystym:
– Wzywając do natychmiastowego zapewnienia bezpieczeństwa personelu, wolontariuszy oraz migrantów w ośrodku San Juan Diego w Lecherii, zgodnie z oczekiwaniami zagrożonych osób;
– Wzywając do pełnego, bezstronnego śledztwa w sprawie ataku i pociągnięcia sprawców do odpowiedzialności prawnej;
– Wzywając władze do okazania wsparcia dla pracy ośrodka dla migrantów, w tym podjęcia kroków mających na celu zwalczenie dyskryminacji migrantów i zapewnienie bezpieczeństwa osobom podróżującym przez miejscowość Lechería.
PROSIMY O PRZESYŁANIE APELI DO 19 CZERWCA 2012 DO:
Minister Spraw Wewnętrznych
Dr. Alejandro Poiré Romero
Secretaría de Gobernación
Bucareli 99, 1er. piso, Col. Juárez
Delegación Cuauhtémoc
México D.F., C.P.06600, MÉXICO
Fax: (+52) 55 5093 3414 (numer trzeba wybierać wielokrotnie)
Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Ministrze/ Estimado
Se-or Secretario
Oraz kopie do:
Albergue San Juan Diego
Cerrada de la Cruz # 15
Esquina con Av. 11 de Julio y Vías del ferrocarril
Col. Lecheria
CP 54680, Tultitlán
Estado de Mexico
México
Prosimy także o przesłanie kopii do przedstawicieli dyplomatycznych akredytowanych w Polsce:
Ambasada Meksykańskich
Stanów Zjednoczonych
Al. Jerozolimskie 123 a (20 piętro), 02-017 Warszawa
tel. (22) 311 29 00; fax (22) 311 29 01
Internet: www.sre.gob.mx/polonia
INFORMACJE DODATKOWE
Personel, wolontariusze i migranci przebywający w ośrodku San Juan Diego w Lechería, w stanie Meksyk przeżyli wiele prób zastraszenia i ataków. Część lokalnej ludności protestowała przeciwko istnieniu ośrodka dla migrantów; protesty ponownie się nasiliły. Ośrodek został objęty opieką Narodowej Komisji ds. Praw Człowieka, ale nie stanowi ona wystarczającej gwarancji bezpieczeństwa życia i zdrowia osób przebywających w ośrodku.
30 stycznia 2011, Guadalupe Calzada, ówczesna kierownik San Juan Diego , dowiedziała się o planie spalenia ośrodka, zamordowania uchodźców z Gwatemali i zabicia jej samej -jak psa- (como un perro) w ciągi trzech dni. Groźba najprawdopodobniej pochodziła od gangów zajmujących się przemytem ludzi, które postrzegają pracę ośrodka jako zagrożenie dla swojej działalności. Kierownictwo ośrodka poinformowało władze o zdarzeniu i zażądało ochrony.
13 sierpnia 2011, grupa ponad 30 mieszkańców Lechería zgromadziła się przed ośrodkiem, żądając jego zamknięcia. Mieszkańcy grozili spaleniem placówki, gdyby kontynuowała działalność, oraz usunięciem migrantów siłą.
11 grudnia 2011, około 80 mieszkańców Lechería spotkało się żądając zamknięcia ośrodka. Uważali, że placówka przyciąga w okolicę gangi zajmujące się przemytem ludzi lub narkotyków. Kilku protestujących rozebrało chaty, zbudowane przez migrantów przy torach kolejowych obok ośrodka, oraz podpaliło rzeczy należące do uchodźców. Według personelu ośrodka, niektórzy protestujący rzucali pod ich adresem groźby i próbowali ich pobić.
Każdego roku setki tysięcy nielegalnych imigrantów (bez oficjalnych dokumentów podróżnych) próbuje przedostać się przez Meksyk z Ameryki Środkowej i Południowej do USA. Wielu z nich zostaje zatrzymanych przez meksykańskie służby imigracyjne i odesłanych do swoich krajów pochodzenia. Amnesty International odwiedziło Meksyk w celu zbadania raportów na temat naruszeń praw człowieka w odniesieniu do tych osób. W trakcie wizyty Amnesty International stwierdziło, że wielu migrantów zostało porwanych przez gangi, często za przyzwoleniem lokalnych urzędników. Bezkarność tych działań wobec imigrantów, którzy są wyjątkowo bezbronni, doprowadziła do natężenia procederu, pomimo zapewnień rządu o respektowaniu praw imigrantów.
Amnesty International rozpoczęło niedawno akcję mającą na celu rozpowszechnienie informacji na temat losu migrantów podróżujących przez Meksyk i zapewniającą im pomoc. Można się z nią zapoznać pod adresem sendsocks.org
Wcześniejsze Pilne Akcje związane z sytuacją ośrodka:
“Ośrodek dla migrantów zagrożony”
“Migranci i pracownicy schroniska są zagrożeni”