Polska w ogniu krzyżowych pytań o przestrzeganie praw człowieka – Amnesty International

Polska w ogniu krzyżowych pytań o przestrzeganie praw człowieka

Polska odpowiedziała na forum Rady Praw człowieka ONZ na pytania dotyczące przestrzegania praw człowieka. Poruszone zagadnienia dotyczyły m.in. kwestii dyskryminacji i rasizmu, wolności słowa, praw reprodukcyjnych kobiet, tajnych więzień CIA.

W poniedziałek, 4 czerwca, grupa robocza Rady Praw Człowieka ONZ przyjęła raport na temat Polski w ramach Powszechnego Przeglądu Okresowego Praw Człowieka (UPR – Universla Periodic Review). Raport obejmuje informacje przedstawione przez Polskę oraz rekomendacje i pytania zadane przez inne kraje podczas specjalnej sesji, która odbyła się 30 maja.

Przedstawione rekomendacje i zalecenia dotyczą między innymi:

• wzmocnienia środków w celu lepszej prewencji przestępstw o charakterze rasistowskim, mowy nienawiści oraz dyskryminacji takich grup jak Muzułmanie, Romowie i osoby pochodzenia afrykańskiego;
  • zmniejszenia antysemityzmu oraz dyskryminacji mniejszości etnicznych;
  • promocji równego traktowania i tolerancji, poprzez kampanie zwiększające świadomość oraz kampanie edukacyjne;
  • zapewnienia, że geje, lesbijki, osoby biseksualne i transpłciowe mogą cieszyć się pełnią swoich praw;
  • wprowadzenia do polskiego prawa możliwości zawierania związków partnerskich;
  • zmiany artykułu 212 Kodeksu Karnego dotyczącego zniesławienia;
  • zapewnienia, że biuro Rzecznika Praw Obywatelskich ma zapewnione odpowiednie fundusze w celu realizacji zadać związanych z równym traktowaniem i przeciwdziałaniem dyskryminacji;
  • podpisania i ratyfikacji Konwencji Narodów Zjednoczonych dotyczącej ochrony praw pracowników migrujących i członków ich rodzi;
  • ratyfikacji Konwencji Narodów Zjednoczonych o prawach osób niepełnosprawnych oraz protokołu dodatkowego do tej konwencji;
  • zapewnienia, że kobiety mają dostęp do aborcji zgodnie z ustawą o planowaniu rodziny;
  • podpisania i ratyfikacji Konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej;
  • ratyfikacji drugiego protokołu dodatkowego do Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych;
  • ratyfikacji Konwencji Narodów Zjednoczonych o Ochronie Wszystkich Osób przed Przymusowymi Zaginięciami
  • zapewnienia większej transparentności śledztwa dotyczącego zaangażowania w amerykański program nielegalnych transferów i tajnych więzień CIA;
  • zapewnienia, że każda osoba może w pełni korzystać z prawa do opieki zdrowotnej;
  • zapewnienia pełnego dostępu do edukacji, w tym przede wszystkim dzieciom romskim.

Kliknij tutaj aby przeczytać raport dotyczący Polski (ang.)

Więcej na temat Powszechnego Przeglądu Okresowego dotyczącego Polski można znaleźć na:

Polska pod lupą Rady Praw Człowieka ONZ

Sesję Rady Praw Człowieka dotyczącą Polski można obejrzeć tutaj:

UPR Report of Poland, 13th Universal Periodic Review

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!

Powiązany temat

Oświadczenie Zarządu i Dyrektorki Amnesty International Polska nt. komunikatu z 4 sierpnia

Powiązany temat

W obronie protestów, “Protect the protest” – globalna kampania Amnesty International