Razem “Przyjrzyjmy się wolności!” – przewodnik dla organizacji planujących obserwację zgromadzeń.

Manifestacje, marsze, uliczne happeningi, kontr-demonstracje. Żądania, śpiewy, bębny ale też mowa nienawiści, niepokojące hasła, symbole, transparenty. Pokojowe protesty ale i blokady, kotły, legitymowania, gaz i nadużycia siły. Spontaniczne protesty, zderzenia poglądów i manifestacje siły. Wszystko to dzieje się na polskich ulicach i nic nie wskazuje na to, by w najbliższym czasie ta sytuacja się zmieniła.

Dzięki dronom, relacjom na żywo, nagraniom i zdjęciom coraz lepiej wiemy, co się naprawdę wydarzyło. Jednak nic nie zastąpi bycia na miejscu i obserwowania na bieżąco zgromadzeń publicznych.

Amnesty International przez trzy lata prowadziła projekt obserwacji zgromadzeń w Polsce. Zaczynając od „miesięcznic smoleńskich” a kończąc na wielkich protestach Strajku Kobiet przyglądaliśmy się wolności – wolności zgromadzeń. W miarę rozwijania projektu protestujący mówili nam, że dzięki obserwatorom na ulicach czują się bardziej bezpieczni i dostawialiśmy coraz więcej próśb i zaproszeń do obserwacji. O naszych obserwatorach zawsze wiedziały władze samorządowe, organizatorzy zgromadzeń i Policja, dzięki temu byli wielokrotnie wpuszczani w miejsca „gdzie się coś działo”, by zdać z tego następnie bezstronną relację.

Wszystkie (kilkadziesiąt) obserwacji było możliwych dzięki zaangażowaniu naszych wolontariuszy, którzy poświecili wiele godzin, dni i weekendów na szkolenia, dotarcie do różnych miast Polski i maszerowanie (bądź stanie😊) razem z wieloma zgromadzeniami a następnie pisanie raportów z obserwacji. Bez nich obserwacje nie byłyby możliwe!

Jednak nawet z tak zaangażowanymi ludźmi nie jesteśmy w stanie dotrzeć wszędzie i zobaczyć wszystkiego. A wiemy, że obserwacje zgromadzeń są kluczowe dla realizacji tego prawa.

Dlatego postanowiliśmy podzielić się naszym doświadczeniem i know-how z innymi organizacjami, które również czują potrzebę wyjścia na ulice i przyjrzenia się wolności.

Jeśli chcecie wiedzieć jak to zrobiliśmy, sprawdźcie!

“Przyjrzyjmy się wolności. Przewodnik dla organizacji planujących obserwację zgromadzeń” >>>

“Lets take a closer look at freedom of assemblies. Guide for organizations planning observation of assemblies” >>>

Jeśli chcecie wiedzieć, jak wyglądała wolność zgromadzeń Polsce w ostatnich latach, sprawdźcie: “Wnioski i rekomendacje w zakresie wolności zgromadzeń w Polsce na podstawie obserwacji i monitoringu prowadzonych przez Amnesty International w latach 2017-2019”

Tęcza nie obraża – żądaj sprawiedliwości dla aktywistek!