Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji – Amnesty International

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji

W odpowiedzi na doniesienia o odkryciu miejsca masowego pochówku ciał ukraińskich cywilów i wojskowych, jakiego dokonano w lesie w pobliżu położonego w obwodzie charkowskim miasta Izium, które armia ukraińska odzyskała po miesiącach rosyjskiej okupacji, Marie Struthers, dyrektorka Amnesty International na Europę Wschodnią i Azję Środkową, powiedziała:

„Już w marcu Amnesty International alarmowała w sprawie losu ludności cywilnej w Izium, która już od czwartego dnia rosyjskiej inwazji na Ukrainę była nieustannie atakowana przez siły rosyjskie. Najnowsze odkrycia potwierdzają nasze najczarniejsze obawy. Naród ukraiński i świat zasługują na to, by dowiedzieć się, jak zginęły osoby pochowane w lesie w pobliżu Izium. Każdy przypadek bezprawnego zabójstwa lub innej zbrodni wojennej musi doczekać się nie tylko sprawiedliwości i zadośćuczynienia dla ofiar i ich rodzin, ale także pociągnięcia sprawców do odpowiedzialności w rzetelnym procesie”.

„Ponawiamy nasz apel do społeczności międzynarodowej o zapewnienie środków na pomoc Ukrainie w zabezpieczeniu dowodów i przeprowadzaniu niezbędnych dochodzeń dotyczących tego, jak zginęli ci ludzie i kto był za to odpowiedzialny. Ci, którzy popełniają lub zlecają czyny będące zbrodniami w świetle prawa międzynarodowego, muszą pamiętać: takie zbrodnie się nie przedawniają i sprawiedliwość ich dosięgnie. Aby zapewnić sprawiedliwość i zadośćuczynienie dla ofiar, procesy osób podejrzanych o zbrodnie wojenne muszą być zgodne z międzynarodowymi standardami sprawiedliwego procesu”.

Marie Struthers

Tło/Kontekst

Po odzyskaniu kontroli nad miastem Izium w obwodzie charkowskim władze ukraińskie ogłosiły, że odkryły w pobliskim lesie prowizoryczne miejsce pochówku, w którym naliczono ponad 440 pochowanych w ostatnim czasie osób. Według Ołeha Kotenki, ukraińskiego komisarza ds. osób zaginionych, groby zostały wykopane pospiesznie, aby móc w krótkim czasie pochować liczne ciała ofiar ciężkich ostrzałów ukraińskich miast przez siły rosyjskie w lutym i marcu 2022 roku. Fotografie i zeznania dziennikarzy z okolicy pokrywają się z ustaleniami raportu Amnesty.

Dziennikarze donoszą, że na kilku drewnianych krzyżach na grobach widnieją nazwiska osób, które przypuszczalnie są w nich pochowane, natomiast na większości znajdują się tylko numery – jeden na zbiorowej mogile wskazuje, że spoczywa tam 17 ukraińskich żołnierzy.

Od początku pełnowymiarowej inwazji Rosji na Ukrainę 24 lutego 2022 roku Amnesty International udokumentowała liczne poważne naruszenia międzynarodowego prawa humanitarnego (prawa wojennego) przez siły rosyjskie, w tym bezprawne ataki na ludność cywilną, budynki mieszkalne i infrastrukturę cywilną, bezprawne zabójstwa i inne zbrodnie wojenne.

Zdjęcie w nagłówku: ukraińscy żołnierze szukają min lądowych na miejscu pochówku w lesie na obrzeżach Izium, wschodnia Ukraina, 16 września 2022 r. Foto: Juan BARRETO / AFP.

Zobacz więcej informacji na temat inwazji Rosji na Ukrainę na stronie Solidarni z Ukrainą>>>

Stale uzupełniana dokumentacja Amnesty International nt. naruszeń praw człowieka i międzynarodowego prawa humanitarnego popełnionych w czasie wojny w Ukrainie dostępna na stronie amnesty.org.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego