Wenezuela: Militaryzacja doprowadza do eskalacji przemocy i strachu

Rozmieszczanie sił zbrojnych w celu powstrzymania protestów, nadużywanie siły wobec protestujących i innych osób, jak również wykorzystywanie sądów wojskowych jako próby uciszenia głosów sprzeciwu, pokazuje podejście władz Wenezueli do kryzysu praw człowieka, który sieje spustoszenie w całym kraju, powiedziała Amnesty International po tym jak co najmniej 60 osób zginęło podczas protestów w ciągu ostatnich 60 dni.

– Rozmieszczając wojska oraz wykorzystując sądy wojskowe w obliczu coraz bardziej napiętej sytuacji społecznej i politycznej, administracja Maduro tylko eskaluje kryzys, zupełnie jakby gasiła ogień benzyną – powiedziała Draginja Nadażdin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

– Poziom naruszeń praw człowieka i bezwzględne działania wenezuelskich władz przypominają najgorsze czasy dla praw człowieka w Ameryce.

– Zwalczając protestujących jako „terrorystów” i zarzucając im przestępstwa, które zgodnie z prawem mogą popełnić tylko żołnierze, administracja Maduro zamienia polityczny kryzys w brutalny konflikt. Zamiast tego władze powinny słuchać uzasadnionych obaw ludzi i pracować nad znalezieniem rozwiązań.

W ciągu ostatnich tygodni siły bezpieczeństwa nadmiernie wykorzystywały siłę, by zapobiec pokojowym demonstracjom. Osoby przebywające na osiedlach mieszkalnych, które nie brały udziału w demonstracjach, również informowały, że były ofiarami ataków gazem łzawiącym.

Społeczność w La Isabelica, stan Carabobo, stanowi przykład wykorzystania przemocy przeciwko ludziom niezaangażowanym w ostatnią falę protestów.

Amnesty International otrzymała informacje o przypadkowych strzelaninach wymierzonych w cywilów, wystrzeliwaniu gazu łzawiącego prosto w budynki mieszkalne i o poczuciu lęku przed zgłoszeniem tych incydentów władzom.

Sytuacja była szczególnie napięta w stanach Carabobo, Lara, Barinas i przygranicznym stanie Táchira, gdzie w odpowiedzi na pokojowe demonstracje rozlokowano ponad 600 żołnierzy.

– Rozlokowanie sił wojskowych w celu powstrzymania demonstracji oraz kierowanie ludzi przed sądy wojskowe to pewne i nielegalne sposoby na dalszą eskalację kryzysu. Zamiast tego władze muszą natychmiast wycofać wojsko z demonstracji, zbadać naruszenia praw człowieka zgłaszane przez ostatnie tygodnie i zapewnić, że osoby mogą protestować bez obaw o swoje bezpieczeństwo.

Według uzyskanych informacji, grupy uzbrojonych cywilów – część z nich rzekomo wspierana przez rząd – również nadużywały siły wobec demonstrujących i osób przeciwnym administracji Prezydenta Nicolása Maduro. Te zgłoszenia są szczególnie niepokojące biorąc pod uwagę rozpoczęcie przez rząd „Planu Zamora”, programu rządowego, który mobilizuje wojsko oraz siły cywilne w konfrontacji z kryzysem, który objął cały kraj.

Władze nie opublikowały szczegółów planu, ale informacja o wykorzystaniu cywilów wraz z siłami bezpieczeństwa jest szczególnie niepokojąca w obecnym kontekście rosnących napięć i przemocy.

Według oficjalnych danych od 4 kwietnia co najmniej 60 osób zginęło a 1000 odniosło obrażenia w związku z toczącym się kryzysem.

Według lokalnych organizacji pozarządowych tysiące osób niesprawiedliwie uwięziono w związku z masowymi antyrządowymi demonstracjami, które odbywają się w całej Wenezueli.

Ponad 300 osób stanęło przed sądami wojskowymi z oskarżeniami o „bunt”, „terroryzm” i „zdradę”, traktowano ich jak żołnierzy podczas konfliktu zbrojnego.

Prokurator Generalny Wenezueli zażądała dostępu do uwiezionych.

W raporcie opublikowanym w kwietniu Amnesty International wymieniła listę nielegalnych działań władz mających na celu ograniczenie wolności słowa i arbitralne aresztowanie dysydentów w całym kraju.

Zdjęcie: CARLOS BECERRA/AFP/Getty Images
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Sprawiedliwość dla Seńcowa i Kolczenki!

Powiązany temat

USA: katastrofalna polityka migracyjna skutkuje większą liczbą rozdzielonych rodzin niż dotychczas ujawniono

Powiązany temat

Chiny: Rodziny miliona osób przetrzymywanych w masowej „re-edukacji” domagają się odpowiedzi