wierzymy w wolność, 30 lat Amnesty International w Polsce

“Wierzymy w wolność” – wyjątkowy projekt na 30 lat Amnesty International w Polsce

Amnesty International Polska obchodzi w tym roku 30-lecie swojej działalności. W tym czasie wspólnie z Wami walczyliśmy o prawa człowieka biorąc udział w protestach, zbierając podpisy pod petycjami, cyklicznie organizując Maraton Pisania Listów. Mimo zmieniających się okoliczności zawsze motywowały nas nadzieja i wolność.

Z okazji tego jubileuszu realizujemy wyjątkowy projekt, który powstaje we współpracy z polskimi twórcami i agencją kreatywną 180heartbeats+JUNG v MATT. „Wierzymy w wolność” to zbiór opowiadań o prawach człowieka.

“Chcemy podkreślić tę okrągłą rocznicę działalności Amnesty International w Polsce w wyjątkowy sposób, zwracając uwagę na to, co udało się w tym czasie osiągnąć, pokazując ludzi, dzięki którym było to możliwe, ale też zwrócić uwagę na to, jak wiele jest jeszcze do zrobienia” – powiedziała Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

“Jesteśmy zaszczyceni mogąc współpracować z wybitnymi polskimi twórcami, którzy przygotowali dla nas opowiadania poświęcone prawom człowieka. Mamy nadzieję, że będą okazją do refleksji i rozmowy na temat tego, gdzie jesteśmy i jaka jest przyszłość praw człowieka” – dodała.

W projekcie “Wierzymy w wolność” wzięli udział m.in.: Sylwia Chutnik, Inga Iwasiów, Michał Olszewski, Ludwika Włodek i Wojciech Tochman.

Chcemy podkreślić tę okrągłą rocznicę działalności Amnesty International w Polsce w wyjątkowy sposób, zwracając uwagę na to, co udało się w tym czasie osiągnąć, pokazując ludzi, dzięki którym było to możliwe, ale też zwrócić uwagę na to, jak wiele jest jeszcze do zrobienia.

Draginja Nadaždin

Za kreatywny pomysł key visuala, przedstawiającego twarze osób z nałożonym na nie efektem świetlnych krat, symbolizujących zagrożenie dla naszych uniwersalnych praw, odpowiada agencja 180heartbeats+JUNG v MATT. Twarze oddają uczucia nadziei i siłę, które towarzyszą nam, gdy przeciwstawiamy się łamaniu praw człowieka.

Opowiadania ze zbioru “Wierzymy w wolność” będą cyklicznie publikowane na stronie amnesty.org.pl. Inaugurację projektu rozpocznie spotkanie autorskie z Sylwią Chutnik, które odbędzie się online 9 czerwca na kanale Amnesty International Polska w serwisie Facebook. Więcej informacji o wydarzeniu na Facebooku.

Już teraz zapisz się na newsletter i pobierz opowiadania!

Dziękujemy:

180heartbeats+JUNG v MATT
dom produkcyjny F25
agencja brandingu muzycznego CORD Warsaw
studio Miło
agencja aktorska Gudejko
fotograf: Bartek Wieczorek
W sesji zdjęciowej udział wzięli: Paulina Maga, Pola Salicka, Łukasz Korba, Jakub Wenda.

Więcej informacji o historii Amnesty International w Polsce na stronie:

Zapisz się i pobierz opowiadania