Wspieraj

Amnesty International jest organizacją niezależną i bezstronną, dlatego nie przyjmujemy pieniędzy od rządów. Nasza działalność jest możliwa dzięki składkom członkowskim oraz darowiznom od osób prywatnych i firm. Dlatego tak ważne jest Twoje wsparcie.

Wspieraj prawa człowieka

Każda kwota ma znaczenie!

Możesz zmienić lub uratować ludzkie życie!

Wybierz wysokość darowizny

Proszę wybrać odpowiednią kwotę

Dane karty

Wybierz cel szczegółówy

Jesteśmy organizacją niezależną i bezstronną. Nasza działalność jest możliwa dzięki darowiznom od osób prywatnych takich jak Ty. Dziękujemy!

Rządy państw chcą wiedzieć kiedy sięgamy po telefon komórkowy lub logujemy się do skrzynki e-mail. Sprzeciw się masowej inwigilacji wspierając naszą kampanię!

Zeznania osób przetrzymywanych w tajnych więzieniach CIA tworzą przerażający obraz tortur stosowanych na terytorium Polski. Śledztwo w tej sprawie musi zostać doprowadzone do końca! Wesprzyj nasze działania i #uwolnijprawde!

Odbywa się co roku w ramach świętowania Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka (10 grudnia). Wysyłamy apele do władz oraz listy solidarności do osób, których prawa są łamane. Im więcej listów napiszemy, tym większa szansa, że uda nam się poprawić los danego bohatera lub bohaterki.

Każdy z nas ma prawo decydowania o swoim zdrowiu, ciele, seksualności i prokreacji - bez przymusu, przemocy i dyskryminacji. Zadbaj o swoje ciało, wesprzyj prawa człowieka!

Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw. Dyskryminacja prowadzi do przemocy, wykluczenia i ubóstwa. Pomóż nam z nią walczyć!

Przemoc wobec kobiet i przemoc domowa to nadal zjawiska powszechne. Na świecie więcej kobiet w wieku od 15 do 44 lat umiera na skutek przemocy niż na raka. Musimy to zmienić!

Nic nie usprawiedliwia tortur. Tortury są nielegalne i nieludzkie. Globalny zakaz tortur wyraźnie nie wystarcza - na całym świecie ludzie wciąż są poddawani torturom. Możesz im pomóc. Teraz.

Pomóż ludziom, którzy muszą opuścić swój dom uciekając przed wojną i prześladowaniami. Powiedz: Witamy Uchodźców i wesprzyj naszą kampanię!

Władze Rosji, Ukrainy, Białorusi ograniczają prawo do protestu i uciszają wszelkie głosy krytyki. Pomóż sąsiadom ze Wschodu walczyć o swoje prawa!

dhothi

Dho Thi Minh Hanh

Obrończyni praw człowieka

Nie powiedziano mi dlaczego zostaję zwolniona. Ale ja wiem. Żyję dzięki temu, iż nie przestawały się o mnie upominać organizacje takie jak Amnesty International

Dołącz do Amnesty na ulicy lub w domu

Naszych rekruterów możesz spotkać na ulicach największych miast (program Face2Face). Mogą także zapukać do Twoich drzwi (program Door2Door)! Rekruterzy Amnesty przekazują wiedzę o prowadzonych przez nas kampaniach. Zachęcają także do członkostwa w organizacji na zasadzie Polecenia Zapłaty. Pracują w różnych miastach w całej Polsce. Obecnie możecie ich spotkać w Łodzi, Wrocławiu oraz Krakowie.

onepercent

Uwolnij
1% podatku

Przekaż nam
swój 1% podatku

Przekazując nam swój 1% pomagasz uwolnić niesłusznie skazanych, bronisz praw kobiet i walczysz z dyskryminacją. Przekazując nam swój 1% zmieniasz świat na lepsze!
Wpisz w deklarację nasz numer KRS 000110695

Zapraszamy do sklepu

KOSZULKA 25 lat AI PL

Cena: 39 zł

Amnesty International Polska obchodzi 25-lecie swojej działalności! Z tej okazji zaprojektowaliśmy serię unikalnych koszulek "Wolność - Udostępnij".

Kolczyki

Cena: 27 zł

Wyjątkowe, piękne i ręcznie wykonane kolczyki z amnestyjnymi wzorami do wyboru: Klasyczne (dla osób ceniących uniwersalność); Geekowskie (dla zaangażowanych); Tęczowe (dla wszystkich, bo różnorodność jest wspaniała! :)

Okulary przeciwsłoneczne #UnfollowMe

Cena: 30 zł

Stylowe okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV400, logo Amnesty i kampanii #UnfollowMe. Idealne na lato!

• Kubek

Kubek "Wolność-Udostępnij"

Cena: 33 zł

Po zalaniu gorącą wodą kraty znikają uwalniając więźnia sumienia oraz... przekonaj się sam/a! Kupując ten kubek wspierasz białoruskich obrońców praw człowieka!

Amnestyjne świece

Cena: 27 zł

Stare chińskie przysłowie mówi: "lepiej zapalić świeczkę, niż przeklinać ciemność...". Amnestyjna świeca zapłonęła po raz pierwszy 10 grudnia 1961, w Dniu Praw Człowieka, w St Martin-in-the-Field, anglikańskiej świątyni przy Trafalgar Square w samym centrum Londynu. Dziś jej blask oświetla ponad 150 krajów. Zapal ją z nami!

Torba Fairtrade

Cena: 30 zł

Bawełniana torba z limitowanej kolekcji "Wolność - Udostępnij" z okazji 25-lecia Amnesty. Każda torba posiada certyfikat Fairtrade gwarantujący odpowiedzialny sposób wytwarzania. Doskonała na zakupy, zmieszczą się w niej wszystkie Twoje amnestyjne produkty ;)

Niezbędnik aktywisty i aktywistki

Cena: 34 zł

Zestaw absolutnie niezbędny dla każdej aktywistki i każdego aktywisty Amnesty International! 9 aktywistycznych vlepek, smycz, przypinka "Wolność - Udostępnij", notesik z 50 karteczkami samoprzylepnymi i długopis - wszystko po to, żeby rozpowszechniać idee Praw Człowieka w Twoim otoczeniu!

Zestaw pocztówek

Cena: 25 zł

Prezentujemy zestaw 10 pocztówek z plakatami do najgłośniejszych kampanii Amnesty International Polska. To swoiste podsumowanie ostatnich 25 lat naszej działalności. W zestawie można znaleźć m.in. kreacje Wolność dla Białorusi!, S.O.S. Europo! czy Broń pod kontrolą. Zachęcamy do ich wysyłania! (nie tylko podczas Maratonu Pisania Listów ;)

coin

Sprawdź
jak wydajemy

Każdą otrzymaną złotówkę

Na co wydajemy
środki

55 GROSZY

wydajemy na kampanie i edukację praw człowieka

25 GROSZY

przeznaczamy na rekrutację członkostwa, aby Amnesty rosło w siłę!

15 GROSZY

stanowią wydatki administracyjne

5 GROSZY

wpłacamy jako składkę do ruchu międzynarodowego

HUMAN RIGHTS FRIENDLY

DOŁĄCZ DO MIEJSC PRZYJAZNYCH PRAWOM CZŁOWIEKA!

Human Rights Friendly to ogólnopolska sieć miejsc i podmiotów wspierających prawa człowieka i Amnesty International. Chcemy w ten sposób propagować tematykę praw człowieka i zachęcać do działania w ich obronie podmioty z różnych branż.

Znakiem Human Right Friendly oznaczamy miejsca partnerskie, które w różny sposób przyczyniają się do promowania idei praw człowieka np.: organizują wydarzenia, udostępniają swoją przestrzeń lub sprzęt, dystrybuują amnestyjne ulotki, przekazują fundusze na walkę o prawa człowieka, oferują członkom i członkiniom Amnesty specjalne korzyści.

mark
Biegam_Dobrze-NGOs

Biegaj Dobrze!

Kojarzycie nas pewnie bardziej z Maratonem… Pisania Listów, ale my też biegamy!

Dzięki projektowi #BiegamDobrze możesz wspierać Amnesty International podczas biegów Fundacji Maraton Warszawski. Jeśli biegasz i chcesz, żeby Twój udział w zawodach przyczynił się do realnej poprawy sytuacji uchodźców, ludzi torturowanych, więzionych za swoje poglądy, to ten projekt jest dla Ciebie!

Dołącz do naszej drużyny i wesprzyj walkę o prawa każdego człowieka! A jeśli nie biegasz, to zawsze możesz dorzucić parę złotych do zbiórek naszych biegaczy i biegaczek!