Wystawa #Witamy

W związku ze stale pogarszającą się sytuacją uchodźców na greckich wyspach, w czasie, kiedy rządy nie działają i nie wywiązują się ze swoich zobowiązań przyjmowania potrzebujących, wiele osób, grup i organizacji próbuje te lukę wypełnić, swoją codzienną pracą demonstrują solidarność z uchodźcami.

Sylwetki tych ludzi prezentujemy w formie wystawy zdjęć ludzi z Lesbos. Wśród nich są rybak, który bierze udział w operacjach poszukiwawczo-ratowniczych, rolnik, który dzieli się jedzeniem z uchodźcami i 84-letnia Aimilia, która od lat przyjmuje uchodźców u brzegów wyspy.

Arrow
PlayPause
Slider

Przedstawiamy także samych uchodźców, którzy znaleźli się w Europie, i od miesięcy utknęli w Grecji. Każda z tych osób ma swoje przesłanie do europejskiego społeczeństwa, które chcielibyśmy nagłośnić.

Zapraszamy do wypożyczenia wystawy fotograficznej w formacie A1 i pokazania jej w swoim otoczeniu. Wystarczy wypełnić formularz. Wszystkie zasady związane z wypożyczeniem fotografii zamieszczone są w regulaminie.

Oczekujemy, że wystawie będzie towarzyszył wernisaż z udziałem ekspertów/ek Amnesty International lub innych zajmujących się kwestiami uchodźczymi. Zachęcamy także do poprowadzenia zajęć edukacyjnych o tematyce i z wykorzystaniem wystawy, przygotowania działania aktywistycznego, pokazu filmów towarzyszących wystawie czy zbieranie podpisów pod petycją „TAK dla uchodźców”.

Wystawie towarzyszy pakiet informacji:

e-wystawa (zobacz, jak wygląda wystawa)

fotografie z wystawy do użycia w mediach społecznościowych i do promocji w internecie

kilka fotografii z wystawy do użycia dla mediów (w przygotowaniu jest komunikat dla mediów)

petycja do wydrukowania i podpisywania

– publikacja edukacyjna ze scenariuszami dot. społeczno-politycznego kontekstu współczesnych migracji „Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi”.

– 3 filmy z bohater(k)ami wystawy, pierwszy z nich:

Powiedz Tak dla Uchodźców!

Stop łamaniu praw uchodźców na Wyspie Manus!