Znamy nominacje do nagrody medialnej Amnesty International – Pióro Nadziei 2018

Nagroda medialna Amnesty International jest przyznawana co roku osobom, które swoją pracą w mediach zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem i przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka.

W ramach tegorocznej edycji konkursu nadesłano ponad 40 kandydatur. Spośród nich Amnesty International zdecydowało się przyznać 4 nominacje, dla osób broniących praw człowieka przy użyciu różnych środków medialnego przekazu:

• Anton Ambroziak – dziennikarz serwisu OKO.press
  • Marcin Wyrwał, Edyta Żemła, Paweł Ławiński – dziennikarze serwisu Onet.pl
  • Anna Gmiterek-Zabłocka – dziennikarka i reporterka radia TOK FM Lublin
  • Ewa Wołkanowska-Kołodziej – niezależna dziennikarka i reporterka

Zapraszamy na uroczyste wręczenie nagrody Pióro Nadziei 2018, które odbędzie się 8 grudnia o godzinie 17:30 podczas finału Maratonu Pisania Listów w Warszawie (lokalizacja: Marzyciele i Rzemieślnicy, ul. Bracka 25, III piętro).

Zwycięską kandydaturę wyłoni jury konkursowe, w którym zasiądą Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce, członkowie i członkinie Rady Programowej Stowarzyszenia oraz gość specjalny – Ewa Siedlecka, laureatka nagrody specjalnej Amnesty International za całokształt pracy dziennikarskiej na rzecz praw człowieka w roku 2011.

Więcej informacji o nagrodzie>>

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie