300 tysięcy listów, które zmieniają życie

XVIII Maraton Pisania Listów Amnesty International dobiegł końca. W akcji, odbywającej się od 29 listopada do 9 grudnia br. w rekordowej liczbie 854 miejsc w całej Polsce, wzięły udział tysiące osób. Dzięki temu napisaliśmy ponad 300 tysięcy listów solidarności i apeli do władz w sprawie tegorocznych bohaterek Maratonu.

Do Maratonu Pisania Listów przyłączyły się m.in. szkoły, biblioteki, kawiarnie. Pisanie listów można było zorganizować także we własnym domu. Jak co roku, zebrane listy z wyrazami wsparcia i apele do władz zostaną przekazane do adresatów.

Maraton Pisania Listów organizujemy co roku w okolicach Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka. Naszym celem jest zmobilizowanie jak największej liczby osób do solidarnego sprzeciwienia się naruszeniom praw człowieka,

mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

Chcemy pokazać, że działając razem naprawdę mamy moc by zmieniać świat. Tym bardziej cieszymy się z tak licznego uczestnictwa i zaangażowania ze strony osób, organizacji społecznych i instytucji,

dodaje.

W tym roku bohaterkami Maratonu Pisania Listów były kobiety – obrończynie praw człowieka, które na co dzień spotykają się z atakami, prześladowaniem i niesprawiedliwością.
Wśród nich znalazły się między innymi Marielle Franco, brazylijska aktywistka, zamordowana w marcu 2018 roku za walkę o prawa osób czarnoskórych, młodych ludzi z nieuprzywilejowanych środowisk oraz osób ze społeczności LGBTI w rejonie Rio de Janeiro i „14 kobiet przeciwko faszyzmowi” – grupa kobiet zaatakowanych i następnie ukaranych za zorganizowanie pokojowej demonstracji podczas Marszu Niepodległości w Warszawie w 2017 roku.

Maratonowi Pisania Listów towarzyszyły wydarzenia dodatkowe w całej Polsce: koncerty, wystawy, pokazy filmów, warsztaty i spotkania poświęcone prawom człowieka. Finał Maratonu odbył się 8 i 9 grudnia w Warszawie. W programie finału znalazło się m.in. spotkanie z bohaterkami – „14 kobietami przeciwko faszyzmowi”, jak również wręczenie nagrody medialnej „Pióro Nadziei 2018” Antonowi Ambroziakowi z redakcji OKO.Press oraz debata „Czy dziennikarstwo zaangażowane może zmieniać świat?”.

W Maratonie Pisania Listów udział wzięli m.in. Aga Zaryan, Halina Bortnowska, Danuta Przywara, Bogusław Stanisławski, Paweł Sulik i Jacek Pałasiński, prezydent Radomia Radosław Witkowski oraz sportowcy Radomiaka Radom i Cerradu.

Tło:
Maraton Pisania Listów został zainicjowany w 2001 roku w Polsce, ale wkrótce stał się największym światowym wydarzeniem poświęconym prawom człowieka. Dzięki działaniom podjętym w ramach Maratonu udało się do tej pory doprowadzić uratowania wielu jego bohaterów i bohaterek, m.in. do uwolnienia Alberta Woodfoxa, który spędził w więzieniu w USA ponad 40 lat, czy też uniewinnienia Yecenii Armenty z Meksyku, którą poddano torturom w celu wymuszenia zeznań.

Więcej informacji o Maratonie Pisania Listów: maraton.amnesty.org.pl>>>
Petycja w sprawie „14 kobiet przeciwko faszyzmowi”>>>

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!

Powiązany temat

Polska: Prawo kryminalizujące edukację seksualną „lekkomyślnie regresywne”

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Tomke Ptasiński