Kampania TAK to miłość!

Kampania

gif zapytaj o seks zapytaj o zgodę tak to miłość

To Ty wybierasz z kim chcesz być blisko i to jest oczywiste

Drugą oczywistością jest to, że seks jest fajny wtedy, kiedy wzajemnie się na niego zgadzamy. Bez względu na to, czy chcesz intymności z osobą, którą znasz krótko, czy z którą jesteś w związku.

TAK_1 Natalia i Jacek_A

Tak to miłość - wywiady

Przeczytaj wywiady z parami, z którymi rozmawia nasz koordynator kampanii, Miko Czerwiński.

Mądre i czułe rozmowy o tym, jak rozmawiać o zgodzie na seks, publikowane we współpracy z magazynem Wysokie Obcasy. Zdjęcia wykonała Helena Majewska.

Od 14 lutego publikujemy kolejne wywiady.

Natalia i Jacek

Natalia i Jacek, Fot. Helena Majewska

“Na początku byliśmy bardziej wstydliwi i jeśli odmawialiśmy sobie seksu, to krępowaliśmy się, a odmowa była rozbudowana, pełna wyjaśnień. Teraz to wygląda inaczej: „Chcesz uprawiać seks?”, „Nie, teraz mi się nie chce”. I to przebiega jakoś tak płynnie i bezpiecznie”.

Łukasz i Pitur

Łukasz i Pitur, Fot. Helena Majewska

“Liczy się nie tylko to, co ja mam w głowie, tylko żebyśmy działali jako para, związek. Dlatego trzeba odłożyć ego na bok i swobodnie rozmawiać o tym, jak wszystko ma działać, łącznie z seksem, tak żeby obu osobom było dobrze i przyjemnie”.

Kristina i Asaf

Kristina i Asaf, Zdjęcie: Helena Majewska

“Moje znajome czasem tak mówią: dobra, przyszedł mój chłopak i miał ciężki dzień. Nie bardzo chciałam uprawiać seks, ale on już tu przyszedł, więc wiem, że tego ode mnie oczekuje. Dlatego to zrobiłam. I wtedy pytasz samą siebie: czy dobrze się później czułaś?”

Sonia i Gosia

Sonia i Gosia, Fot. Helena Majewska

“Tak jak, kiedy jemy zupę pomidorową, nie chcemy, by ktoś nam łyżkę wpychał siłą do gardła, tak samo chcemy, żeby nam w seksie było miło, żeby nie było poczucia zawodu, smutku, przemocy”.

Zuza i Alek

tak to miłość, Zuza i Alek, zdjęcie: Helena Majewska
Zuza i Alek, zdjęcie: Helena Majewska

“Na początku chyba prawie zawsze mieliśmy ochotę na seks. Z czasem było więcej momentów, w których jedno z nas chciało, a drugie nie, i pytanie o zgodę zaczęło się częściej pojawiać”.

śnieżka tak to miłość ask me first

WIemy, że życie to nie bajka

Czasami robimy rzeczy, których nie chcemy robić. Ale możemy to zmienić. Zabawa i seks są fajne, jeśli się na nie zgadzamy.

Zapytaj o seks. Zapytaj o zgodę. Tak to miłość.

Brak zgody = brak bajki

Tak to miłość!

kurs kultura gwałtu kasia co z tym seksem

Kultura gwałtu - kurs

Wydaliśmy kurs o kulturze gwałtu przy współpracy z Kasią Koczułap, psycholożką, edukatorką seksualna, autorką “Co z tym seksem?”. Znajdziecie go w aplikacji Kasi – “Co z tym seksem”. Jeśli jeszcze jej nie pobraliście na swoje telefony, można to zrobić klikając poniżej:

Android>>>
iOS>>>

Sprawdź, czy wiesz jak się zachować, gdy chcesz z kimś uprawiać seks. Rozwiąż nasz quiz.

GIF2 tak to milosc zamek

Seks jest fajny wtedy, kiedy wzajemnie się na niego zgadzamy

Pytanie o seks nie musi zepsuć tego wyjątkowego „momentu”. Atmosfera czy moment nie są też tak ważne jak poczucie bezpieczeństwa w sytuacjach intymnych, do którego wszyscy mamy prawo. Chcesz wiedzieć więcej jak się zachować – przeczytaj naszą broszurę.

Masz pytania na temat wyrażania zgody na seks, jak powinno się definiować gwałt i na temat kampanii “Tak to miłość”, ale być może boisz się zapytać. Sprawdź nasze Q&A>>>

Infografika przemoc wobec kobiet w Polsce

Dlaczego to jest ważne

Statystyki z Polski pokazują, że najczęściej tego typu przemocy doznają kobiety.

•  1/20 kobiet doświadczyła przemocy seksualnej
  • 1/3 kobiet doświadczyła jakiejkolwiek formy molestowania seksualnego
  • 1/10 zgłasza doświadczenie przemocy seksualnej na policję

To jak już wiesz tyle to sprawdź się tutaj by wszystko dobrze zapamiętać.

seks_bez_zgody_jest_gwałtem

Jakie jest prawo

Prawo, które obowiązuje w Polsce, uznaje, że do gwałtu dochodzi wtedy, gdy występuje przemoc, a sprawiedliwości może szukać tylko osoba, która wyraziła w tej sytuacji głośny i wyraźny sprzeciw. Ta definicja wyklucza m.in. gwałty w sytuacjach, w których brak zgody nie został wyrażony ze względu na strach, czy “obowiązek” w formalnych związkach, w których pytanie o zgodę może wydawać się niepotrzebne.

TRZEBA TO ZMIENIĆ!

Przeczytaj więcej o statystykach i obowiązującej legislacji w Europie w nazym raporcie: “RIGHT TO BE FREE FROM RAPE. OVERVIEW OF LEGISLATION AND STATE OF PLAY IN EUROPE AND INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS STANDARDS”.

9b

7 NA 10 POLEK I POLAKÓW CHCE ZMIANY PRAWA

W 2020 roku przeprowadziliśmy badania opinii publicznej, z których jednoznacznie wynika, że zdecydowana większość osób mieszkających w Polsce popiera zmianę prawnej definicji zgwałcenia.

Dodatkowo aż 73% ankietowanych twierdzi, że należy pytać o zgodę na seks.

Zachęcamy do zapoznania się z pełnymi wynikami badań.

Działaj Teraz! Wezwij Ministra Sprawiedliwości do zmiany definicji gwałtu tak, by seks bez zgody uznawany był za gwałt

Dołącz do kampanii na Instagramie!

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Amnesty Polska (@amnesty_international_polska)

Powiązany temat

Polska: Rada Europy potępia porażkę w walce z przemocą wobec kobiet

Powiązany temat