Zgłoś się do projektu START THE CHANGE. Zmień świat na lepsze!

Zapraszamy nauczycieli i nauczycielki do udziału w projekcie edukacji globalnej i edukacji praw człowieka „START THE CHANGE! Działaj lokalnie, zmieniaj globalnie”.

O PROJEKCIE

Projekt „START THE CHANGE! Działaj lokalnie, zmieniaj globalnie” ma na celu wyposażenie kadr szkolnych oraz młodzieży w wiedzę i umiejętności umożliwiające zrozumienie globalnych współzależności, migracji oraz własnej roli i odpowiedzialności za działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i praw człowieka. Więcej informacji znajduje się na stronie projektu.

CO MÓWIĄ OSOBY UCZESTNICZĄCE W SZKOLENIU

Wszystko było tak jak liczyłam a nawet lepiej. Ważny temat, wspaniali ludzie, piękna atmosfera. Dzięki szkoleniu uświadomiłam sobie, jak wiele jest osób, które chcą tego, co ja. Nie jestem sama i mam wsparcie. Nawet drobne działania mają sens.

Obawiałam się, że będzie patetycznie, okazało się, że było rzeczowo, ale też bardzo miło. Mimo tak poważnego tematu, można było i płakać i śmiać się, a pracując z nowo poznanymi ludźmi miało się poczucie jakby się ich znało od lat.

W szkoleniu najbardziej było dla mnie przydatne poznanie autentycznych historii i relacji związanych z prawami człowieka i zrównoważonym rozwojem. Poznałam nowe sposoby wprowadzania tych tematów, angażowania młodzieży oraz pomysły na ćwiczenia i aktywności na lekcjach.

(komentarze w ankietach ewaluacyjnych)

CO MOŻESZ ZYSKAĆ, ANGAŻUJĄC SIĘ W PROJEKT START THE CHANGE!

• Dzięki udziałowi w szkoleniu zdobędziesz wiedzę i umiejętności umożliwiające prowadzenie warsztatów skierowanych do młodych ludzi o zrównoważonym rozwoju, prawach człowieka i migracji. Będziesz kształtować postawy odpowiedzialności i zaangażowania na rzecz globalnej sprawiedliwości.
  • Dowiesz się jak edukując o prawach człowieka i zrównoważonym rozwoju możesz spowodować realną zmianę w swojej lokalnej społeczności.
  • Otrzymasz pakiet innowacyjnych materiałów edukacyjnych umożliwiających skuteczną pracę z młodzieżą.
  • Przez cały czas uczestnictwa w projekcie będziesz mógł/mogła korzystać z wiedzy i doświadczenia tutorki.
  • Będziesz mieć możliwość uczestnictwa w wirtualnych seminariach z ekspertami i ekspertkami wzbogacających wiedzę i podnoszących kompetencje dydaktyczne.
  • Otrzymasz zaproszenie na specjalne spotkanie uczestników projektu START THE CHANGE!, które odbędzie się w Warszawie 9 marca 2019 r.
  • Otrzymasz zaświadczenie wydane przez Amnesty International z wyszczególnionymi tematami i liczbą godzin odbytych szkoleń i seminariów.
  • Zdobędziesz doświadczenie współpracy z największą organizacją działającą na przecz praw człowieka na świecie.

KOGO SZUKAMY?

Do udziału w projekcie zachęcamy przede wszystkim nauczycieli i nauczycielki pracujących edukacyjnie z młodzieżą powyżej 13 roku życia. Szukamy osób mających chęć i gotowość mobilizowania społeczności szkolnej i lokalnej do działań na rzecz globalnej sprawiedliwości. Mile widziane są dwie osoby zgłaszające się z jednej szkoły.

DO CZEGO ZOBOWIĄZUJE SIĘ OSOBA UCZESTNICZĄCA W PROJEKCIE?

• Uczestnictwo w szkoleniu wprowadzającym w pełnym wymiarze godzin (terminy do wyboru: 21-23 września lub 5-7 października 2018).
    Wspólny wyjazd do ośrodka szkoleniowego z Warszawy w piątek o 12.00, powrót w niedzielę o 15.30.
  • Realizacji ścieżki edukacyjnej dla co najmniej 20 młodych osób z wykorzystaniem wiedzy i umiejętności zdobytych podczas szkolenia. Ścieżka edukacyjna to 3 oddzielne zajęcia warsztatowe dla tej samej grupy osób oraz jedno działanie poza szkołą wraz z instytucją/społecznością lokalną.
  • Uczestnictwo w co najmniej dwóch interaktywnych webinariach metodyczno-dydaktycznych organizowanych w okresie październik 2018 – maj 2019. W webinarium uczestniczyć można z dowolnego miejsca, mając dostęp do komputera z internetem.
  • Udział w anonimowym badaniu kwestionariuszowym i wypełnienie anonimowej ankiety ewaluacyjnej po szkoleniu.

KOSZTY DOJAZDU, NOCLEGU I WYŻYWIENIA

Osobom uczestniczącym w szkoleniu zapewniamy nocleg, pełne wyżywienie oraz zwrot kosztów dojazdu do Warszawy środkami transportu zbiorowego (autobusy, pociągi IC, TLK i Interregio) z/na szkolenie.

REKRUTACJA

Osoby zainteresowane udziałem w projekcie START THE CHANGE! i realizacją planowanych działań, proszone są o wypełnienie formularza rekrutacyjnego, który znajduje się tutaj>>

Na zgłoszenia czekamy do 9 września 2018 roku.

W razie pytań i wątpliwości prosimy o kontakt z Janem Świerszczem pod adresem: jan.swierszcz@amnesty.org.pl.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie