Gra o Tron vs. prawdziwe życie: 5 przykładów, że rzeczywistość jest gorsza od fikcji – Amnesty International

Tekst: Anna Neistat, Dyrektorka ds. Badań Amnesty International

Długo oczekiwany piąty sezon „Gry o Tron” zaczyna się w niedzielę 12 kwietnia. Nadawany w 170 krajach serial szokuje widzów i wzbudza kontrowersje pokazując przemoc, szczególnie wobec kobiet.

Jednak w wielu aspektach prawdziwego życia na całym świecie rzeczywistość jest straszniejsza niż mityczny świat Westeros z „Gry o Tron”.

[uwaga, spoiler: tekst zdradza fabułę do końca sezonu 2]

1.EGZEKUCJE

„Gra o Tron” zaczyna się od tego, jak Lord Ned Stark, władca Północy, wykonuje egzekucję dezertera. Ponieważ żaden bohater serialu nie jest bezpieczny, Lord Stark zostaje ścięty przez despotycznego króla Joffrey’a siedem odcinków później.

Ned Stark przygotowuje się do egzekucji. Egzekucja poprzez ścięcie jest nadal stosowana w Arabii Saudyjskiej. Zdjęcie: HBO / Sky Atlantic

Pomimo kilku wykonanych egzekucji, Westeros blednie w porównaniu z 2466 wyrokami śmierci, które Amnesty International udokumentowała w 2014 roku na całym świecie. To wzrost o 28% względem 2013 roku.

Na ten gwałtowny wzrost duży wpływ miały przede wszystkim Egipt i Nigeria. Jednak to w Chinach przeprowadzono najwięcej egzekucji. Wśród metod wykonywania wyroków na świecie znajdują się śmiertelny zastrzyk, powieszenie, czy też ścięcie w Arabii Saudyjskiej.

Przeczytaj Raport Amnesty International dotyczący egzekucji i wyroków śmierci w 2014 roku.

2. TORTURY

Większość przykładów okrutnego, nieludzkiego lub poniżającego traktowania z „Gry o Tron” mogłaby być inspirowana wydarzeniami z prawdziwego życia. W 2014 roku Amnesty International udokumentowała różne praktyki przypominające sceny tortur Theona Greyjoya z sezonu drugiego: usunięcie paznokci (w Nigerii),pozorowane egzekucje (w Meksyku), czy rozbieranie ofiary do naga, związywanie i ciągnięcie genitaliów za sznurek (Filipiny).

Oskórowanie ludzi żywcem jest tradycją rodzinną Boltonów. W styczniu w Arabii Saudyjskiej bloger Raif badawi był poddany chłoście za obrazę islamu. Zdjęcie: HBO / Sky Atlantic

W 2014 roku Amnesty International ostrzegała o globalnym kryzysie w kwestii tortur. W ciągu ostatnich 5 lat tortury i inne poniżające traktowanie odnotowano w 141 państwach. Formy były bardzo różne, od bicia i gwałtów, do zastraszania ofiar psami.

Sceny tortur z serialu mogą dotknąć do żywego. Według badań przeprowadzonych przez Amnesty International, 44% ludzi ciągle obawia się, że jeśli trafi do aresztu w swoim kraju, może być narażona na tortury.

Dowiedz się więcej o kampanii Stop Torturom.

3. PRZYMUSOWE MAŁŻEŃSTWA i inne formy PRZEMOCY WOBEC KOBIET

„Gra o Tron” jest krytykowana za wizerunek kobiet, jaki przedstawia oraz za przemoc seksualną. Kobiety są gwałcone, zmuszane do seksualnego niewolnictwa lub narażone na inne formy przemocy na tle płciowym.

Kilka głównych bohaterek zostało sprzedanych lub zmuszonych do małżeństwa. Już w pierwszym odcinku brat Daenerys Targaryen zmusza ją do małżeństwa, by spełniać swoje własne ambicje.

2015-04-09-1428579742-3394986-749730_1588321_4256x2832-thumb
Kobieta w „Grze o Tron” rzadko może decydować, kogo poślubi. Taka sytuacje są zbyt częste dla kobiet i dziewczynek w prawdziwym świecie. Zdjęcie: HBO / Sky Atlantic

Prawa kobiet w realnym świecie wyglądają niewiele lepiej. Przemoc wobec kobiet nadal jest cechą konfliktów zbrojnych, ale nie ogranicza się tylko do nich. W Algierii i Tunezji prawo pozwala mężczyźnie oskarżonemu o gwałt uniknąć kary, jeśli poślubi kobietę, którą zgwałcił, jeśli ma ona mniej niż 18 lat.

Nie znamy prawdziwej skali przymusowych małżeństw, jednak organizacja GirlsNotBrides twierdzi, że aktualnie 700 milionów spośród żyjących kobiet wyszło za mąż przed skończeniem 18 roku życia. Somalia jest krajem, w którym ciągle praktykuje się przymusowe małżeństwa, jednak dokładne statystyki nie są znane. W marcu Amnesty International opublikowała mrożące krew w żyłach zeznania niepełnosprawnych somalijskich kobiet i dziewczynek, które zmuszono do poślubienia starszych lub agresywnych mężczyzn: “Miałam 13 lat. Moja rodzina zdecydowała, że odda mnie temu mężczyźnie. Odmówiłam i uciekłam. Rodzina wysłała za mną silnego mężczyznę. Złapali mnie, związali ręce i nogi i wrzucili do pokoju z tym mężczyzną. Bił mnie od samego początku”.

Jednak kobiety i dziewczynki w Westeros i na całym świecie walczą. W ubiegłym tygodniu Amnesty International opowiadała o obrończyniach praw kobiet w Afganistanie, które dzielnie kontynuują swoją pracę pomimo gróźb, ataków i zabójstw.

Dowiedz się więcej o kampanii Moje ciało a prawa człowieka.

4. INWIGILACJA

Żaden bohater nie może powiedzieć nic w Królewskiej Przystani, nie będąc słyszanym przez licznych szpiegów opłacanych przez politycznych manipulatorów – Littlefingera lub Varysa, którym ich “małe ptaszki” opowiadają “najdziwniejsze historie”.

Niewiele jest sekretów w świecie “Gry o Tron” z powodu takich postaci jak Littlefinger i jego wszechobecnych informatorów. Zdjęcie: HBO / Sky Atlantic

Dzisiaj szpiedzy nie mają „małych ptaszków”, ale mają programy do masowej inwigilacji komunikacji internetowej i telefonicznej, takie jak Dreamy Smurf. Agencje wywiadowcze w Wielkiej Brytanii, np. GCHQ, używają jej do aktywowania wyłączonych telefonów komórkowych i używają ich jako urządzeń podsłuchujących. Jeśli rząd dalej będzie zbierał internetowe dane bez jakiejkolwiek kontroli, w Internecie będziemy mieć mniej prywatności niż w Królewskiej Przystani.

Dowiedz się więcej na temat kampanii Amnesty International #UnfollowMe

5. BROŃ CHEMICZNA, DZIECI ŻOŁNIERZE I INNE ZBRODNIE WOJENNE

Średniowieczny świat „Gry o Tron” jest brutalną strefą wojny z atakami na cywilów, chemicznym „dzikim ogniem” i niewolniczymi armiami, które składają się z uprowadzonych dzieci, nie wspominając o smokach…

Greyworm, przywódca armii składającej się z dzieci żołnierzy, zwanej “Nieskalani”. Zdjęcie: HBO / Sky Atlantic

Według raportu rocznego Amnesty International 2014 rok był katastroficzny dla cywilów w strefach konfliktów zbrojnych. Raport nie udokumentował użycia smoków, ale podkreślał naruszenia prawa w przynajmniej 18 państwach.

W ubiegłym miesiącu pojawiły się nowe dowody na użycie broni chemicznej. Naoczni świadkowie w Syrii powiedzieli Amnesty International, że zostali zaatakowani gazem chlorowym, który spowodował śmierć całej rodziny, w tym trójki małych dzieci.

Nie pozwólmy, by prawdziwe życie konkurowało z „Grą o Tron” w kategorii horroru, przemocy i okrucieństwa. Podejmij działanie i stań w obronie praw człowieka na całym świecie.

Blog został opublikowany na stronie Huffington Post.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Kara śmierci 2021: Wzrost liczby zabójstw usankcjonowanych przez państwo – coraz częstsze egzekucje w Iranie i Arabii Saudyjskiej

Informacja o próbach kontaktu z przedstawicielami Straży Granicznej i MSWiA