Co byś ze sobą zabrał? – Amnesty International

Co byś ze sobą zabrał?

Jeżeli miałbyś opuścić swój kraj i mógł wziąć tylko jedną rzecz, co byś ze sobą zabrał- A co byś wziął, wiedząc że prawdopodobnie zostaniesz porwany i pobity podczas podróży- Tysiące migrantów podróżujących przez Meksyk, nie ma ze sobą niczego, a wielu z nich narażonych jest na uprowadzenia i pobicia lub staje się ofiarami gwałtów oraz napaści ze strony gangów.

Amnesty International od 2 lat prowadzi międzynarodową kampanię, która ma na celu przekonanie władz Meksyku do zapewnienia migrantom odpowiedniej ochrony. Wielu z nich jest bezbronnych, wobec gangów i skorumpowanych funkcjonariuszy państwowych. Szczególnie często ofiarami przestępstw padają kobiety i dzieci, zwłaszcza jeżeli podróżują samotnie. Szacuje się, że 6 na 10 kobiet i dziewcząt doświadczyło przemocy seksualnej podczas ich podróży przez Meksyk.

Amnesty International apeluje zatem do władz Meksyku aby te wywiązały się ze swoich obietnic i zagwarantowały wszystkim migrantom przebywających w tym kraju bezpieczeństwo i godne traktowanie. Jednocześnie, władze federalne muszą wprowadzić odpowiednie plany działania i środki zaradcze, które przyczynią się do lepszej wykrywalności i karania sprawców przestępstw popełnianych na migrantach. Kroki te przyczynią się do lepszego respektowania praw tej grupy.

W czasie długiej drogi, opuchnięte i zranione stopy, nie tylko bolą, od nich może zależeć życie lub zdrowie. Wbrew pozorom, skarpetki to jedna z rzeczy, którą migranci potrzebują najbardziej. Dlatego Amnesty International, w ramach solidarności, zachęca do wysyłania skarpetek do schroniska dla migrantów “Hermanos en el Camino”, które działa w mieście Ixtepec, na południu Meksyku. To bardzo proste. Parę skarpetek włóż do koperty i wyślij na adres:

Capilla-Albergue -Hermanos en el Camino-
Movilidad Humana Pastoral de Migrantes-
Diócesis de Tehuantepec, Oaxaca.
Av. Ferrocarril Pte. No.60, Barrio -La Soledad-
Ixtepec, Oaxaca, México.
C.P. 70110

Skarpetki, które również zostaną przekazane migrantom, można również zakupić poprzez stronę internetową www.sendsocks.org.

Zachęcamy również do wzięcia udziału w Wydarzeniu “Wysyłamy skarpetki do Meksyku!” (http://on.fb.me/zz39IQ) i obejrzenia zdjęć ze schroniska “Hermanos en el Camino” (http://on.fb.me/xzugE6).

W zeszłym roku powstał film dokumentalny “The Invisibles” który prezentuje historie migrantów w Meksyku. Film można obejrzeć na kanale YouTube AI: www.youtube.com/invisiblesfilms

Więcej informacji:

Raport “Invisible victims. Migrants on the move in Mexico” można znaleźć tutaj: http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR41/014/2010/en

Opracowanie “Niewidzialne ofiary. Nieudokumentowani migranci w Meksyku”.

Pilne akcje dotyczące zagrożenia dla zdrowia i życia migrantów i osób pracujących w schroniskach dla migrantów:

PILNA AKCJA: MIGRANCI I PRACOWNICY SCHRONISKA SĄ ZAGROŻENI

PILNA AKCJA: MIGRANCI ZAGROŻENI MASOWYMI PORWANIAMI

Pilna Akcja: kolejne groźby wobec obrońców praw migrantów

Pilna Akcja, Meksyk: obrońca praw migrantów w zagrożeniu

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini